ALD Carmarket

18x5 Hero image

Guide: Børn i bilen

Sikkerhed er vigtigt, når du kører bil. Det er en selvfølge. Men når der er børn i bilen, er vi dog ikke længere kun ansvarlige for os selv, og der ligger et stort ansvar i ligeledes at sørge for deres sikkerhed. Vi gør det nemt for dig at tage ansvar i denne guide med overblik over reglerne og gennemgang af, hvad du skal huske, når der er børn i bilen.

Huskeliste for børn i bilen

  • Børn under 135 cm. skal sidde i en passende autostol/selepude

  • Autostolen skal være ECE 44-03-, ECE-44-04- eller i-Size-godkendt

  • Læs brugsanvisningen grundigt, når du anvender autostol

  • Tag både din bil og dit barn med, når du køber udstyret, så du kan få den rette vejledning

  • Vi anbefaler, at du lader barnet sidde i en bagudvendt autostol så længe som muligt

  • Det er forbudt at placere en bagudvendt autostol ved en aktiv airbag

  • Tjek altid, at barnet er spændt ordentligt fast, inden du kører

Lovgivning og regler vedr. børn i bilen

Når det kommer til børn i bilen, er den væsentligste lov, at alle børn under 135 cm. skal være spændt fast i sikkerhedsgodkendt udstyr, som er egnet til deres højde og vægt. Udstyret skal altså være ECE- eller i-Size-godkendt. Herudover siger lovgivningen, at føreren har ansvaret for, at alle børn under 15 år er spændt fast på den ene eller den anden måde. Dette gælder også, selvom barnet er over 135 cm.
Afhængigt af bilens størrelse er der oftest kun plads til to autostole på bagsædet. Har I tre børn og er der ikke plads til en autostol til det tredje barn, kan barnet, selvom det er under 135 cm., godt bruge bilens almindelige sikkerhedssele, så længe barnet er over 3 år. Men dette gælder kun, hvis der skal være tre børn med på bagsædet i bilen. Overholdes disse love ikke, vil det koste føreren af bilen et klip i kørekortet samt en bøde.

Vejledning om autostole

Når du skal vælge en autostol til dit barn, skal du først og fremmest basere dit valg på svarene på disse spørgsmål: 1) Er autostolen sikkerhedsgodkendt? og 2) Hvad er barnets vægt og/eller højde?
Det er desværre ikke alle autostole, der opfylder de eksisterende sikkerhedskrav og derfor skal man altid tjekke, om stolen er sikkerhedsgodkendt. Har autostolen enten en ECE 44-03-, ECE 44-04- eller i-Size-godkendelse (efter R129-00, dvs. R129-1 eller R129-2), opfylder stolen minimumskravene. Husk, at dette kun er minimumskrav og at det kan betale sig at tjekke forskellige autostoletests, så du er sikker på at vælge den bedste stol til dit barn. Brug fx Forbrugerrådet Tænk til at undersøge dette. Valget af autostol skal desuden også altid baseres på barnets vægt og/eller højde, så stolen passer til barnet. Se detaljer nedenfor.
Vi anbefaler, at du til enhver tid læser brugsanvisningen for autostolen dybdegående, så du er sikker på, at dit barn og stolen er korrekt spændt fast. Det er også vigtigt, at selerne, der fastholder både stolen og dit barn, er stramme, så det hele sidder godt fast.

ECE

  • ECE-mærket betyder, at autostolen er godkendt efter EUs prøvningsstandarder, som alle autostole skal testes efter

  • Hvis en autostol er ECE godkendt, vil der være et gult mærkat bl.a. med angivelse af barnets vægt og teksten "ECE R44/03" eller "ECE R44/04"

  • På mærkatet vil der desuden også være en lang række af tal, og denne skal begynde med enten 03 eller 04. Begynder talrækken med 03 eller 04, er autostolen ECE-sikkerhedsgodkendt

  • Uden ECE-mærket på autostolen, er autostolen ulovlig, hvorfor vi anbefaler, at du smider den ud og køber en ny

i-Size

  • Hvis autostolen er købt efter 2013, bør du også kigge efter i-Size-godkendelsen, der bruges parallelt med ECE

  • Autostole får kun i-Size-godkendelse, hvis de kan anvendes bagudvendt, indtil barnet er over 15 mdr. og hvis de kan monteres med Isofix

  • Er autostolen i-Size-godkendt, vil du kunne se skrivelsen R129-00 efter barnets højde samt ved i-Size-mærket, der bl.a. indeholder en gul firkant med aldersgruppen "0-15 M"

  • Autostole uden dette logo er endnu ikke ulovlige, men vi anbefaler, at autostole både har ECE- og i-Size-godkendelsen

Hvilken autostol skal barnet have?
Barnet skal sidde i en bagudvendt autostol eller en Boxette (Sleeper), hvis barnet er nyfødt og/eller endnu ikke kan sidde op i en autostol.

Hvornår vokser barnet ud af autostolen?
Det anbefales, at barnet skal sidde i den bagudvendte autostol så længe som muligt, men så snart barnets hoved begynder at stikke op over stolens øverste kant, skal barnet have en ny stol.
Hvis stolen er en i-Size-godkendt model, kan barnet sidde bagudvendt, til det er mindst 15 måneder og ofte længere.

Hvor må den bagudvendte autostol placeres?
Det er forbudt at sætte barnet ved en aktiv airbag. Hvis du er alene med barnet i bilen og derfor skal have barnet ved siden af dig på forsædet, skal du altså frakoble airbaggen først. Er I flere voksne i bilen, anbefaler vi dog, at autostolen placeres på bagsædet med en af de voksne. Sideairbags, som findes på bagsædet, er nemlig ikke farlige for børn, så længe de er spændt korrekt fast. Derfor er det vigtigt at læse brugsanvisningen til autostolen grundigt.

Hvilken autostol skal barnet have?
Vi anbefaler en bagudvendt barnestol i denne vægt- og aldersklasse, da dette mindsker risikoen ved skader på hals og nakke ved ulykker betydeligt. Det kan være lidt sværere at installere en bagudvendt stol, og det er derfor mere udfordrende at flytte denne fra bil til bil. Herudover kræver den mere plads, men den er til gengæld mere sikker.

En fremadvendt barnestol er også en mulighed til denne vægtklasse. Den er nemmere at installere og afmontere i bilen, og man kan se barnet, hvis barnet sidder på bagsædet. Barnet sidder sikkert i denne type stol, men de bagudvendte er typisk sikrere.

Hvornår vokser barnet ud af barnestolen?
Både den bagudvendte og den fremadvendte barnestol kan anvendes indtil barnet er omkring 3-4 år.

Hvor må barnestolen placeres?
Vælger du en bagudvendt autostol, må den ikke placeres ved en aktiv airbag på forsædet. Er det nødvendigt at barnet sidder foran, skal airbaggen frakobles. Vælger du en fremadvendt autostol, er det derimod ikke forbudt at placere den ved en airbag, men vi fraråder det på det kraftigste.

Sideairbags, som findes på bagsædet, er ikke farlige for børn, så længe de er spændt korrekt fast. Derfor er det vigtigt at læse brugsanvisningen på stolen grundigt.

Hvilken autostol skal barnet have?
Når barnet kommer over de 3-4 år, skal barnet gå fra barnestol til en selepude. Disse fås både med og uden ryglæn. Når barnet bruger en selepude, bliver barnet løftet højere op, og selen placeres derved rigtigt ved både skulder og hofte.

Anvender man et ryglæn, får selen mere støtte, så den sidder bedre. Hovedstøtterne på ryglænet kan bruges til at sove op ad og giver barnet beskyttelse fra sideairbaggen. Selvom den ikke er farlig, er det vigtigt, at man ikke læner sig op ad døren, hvor den sidder, i tilfælde af en ulykke.

Det varierer fra autostol til autostol, hvor mange kilo de beskytter, så det er selvfølgelig vigtigt at holde øje med dette, så barnet ikke sidder i en autostol, når det vejer mere, end stolen beskytter.

Hvornår vokser barnet ud af selepuden?
Når barnet bliver over 135 cm., er der ikke længere brug for en selepude.

Hvor må selepuden placeres?
Selepuden placeres, så barnet kigger fremad i bilen. Vi fraråder, at selepuden placeres ved den forreste airbag, så derfor anbefaler vi, at den placeres på bagsædet, hvor ryglænets hovedstøtter beskytter mod sideairbaggen. Hvis man ikke har ryglæn med hovedstøtter, er sideairbaggen dog ikke farlig, så længe man ikke læner hovedet mod døren.

Hvilken autostol skal barnet have?
Barnet behøver ikke bruge en stol, når det bliver over 135 cm. Barnet kan blot sidde som de voksne på et almindeligt bilsæde med en almindelig sele. Der er dog intet i vejen for, at barnet fortsætter med at bruge en selepude, hvis det øger komforten - dette gælder dog kun, hvis autostolen kan beskytte barnets vægt.

Det er herudover vigtigt, at barnet aldrig tager sikkerhedsselens øverste del under armen, da det kan være livsfarligt. Har barnet problemer med komforten i forhold til sikkerhedsselen, anbefaler vi at fortsætte med at bruge en passende selepude.

Hvornår vokser barnet fra dette?
Selv når barnet bliver over 15 år og ældre, skal man selvfølgelig blive ved med at bruge sikkerhedssele. Det vokser man naturligvis aldrig fra. Bruger man selepude, når man er over 135 cm., vokser man nok fra denne på et tidspunkt, hvor det ikke længere giver mening at blive løftet op for komfortens skyld.

Hvor må barnet placeres?
Hvis barnet er under 140 cm., fraråder vi at sætte barnet på forsædet ved airbaggen, medmindre den er koblet fra. Er barnet over 140 cm., er det fint at sætte barnet på forsædet med airbaggen aktiveret.

Hvad er Isofix?

Isofix er et beslag med metalbøjler, der sidder skjult mellem bilens sæde og ryglæn. Det er ikke alle biler, der har Isofix, men de fleste nyere biler har. Hvis din bil har Isofix-beslag, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du også vælger en Isofix-autostol. Hvis autostolen har Isofix, kan du bruge bilens Isofix-beslag til nemt at montere og afmontere autostolen med et klik. Er det en fremadvendt Isofix-autostol, skal den dog typisk også sikres med en top-stop. Vi anbefaler, at du tjekker autostolens brugsanvisning for at spænde den korrekt fast.

Mange af bilerne hos ALD Carmarket har Isofix-beslag, fordi de er nyere biler. Tjek listen over bilens udstyr for at finde ud af, om den bil, du har i kikkerten, har Isofix.

Undtagelser til reglerne om autostol

I en taxa kan man ikke altid være sikker på, at der er sikkerhedsudstyr til børn, og ofte er det ikke tilfældet. Dog må du gerne ifølge loven tage dit barn med i taxa alligevel. Det er imidlertid et krav, at barnet sidder på bagsædet og at børn over 3 år bruger taxaens almindelige sikkerhedsseler. Herudover er der også en undtagelse til reglen ved lejlighedsvis kørsel over korte afstande i bil. Er det en kort tur uden adgang til sikkerhedsudstyr, må børn over tre år nemlig godt få dispensation til at sidde uden sikkerhedsudstyr, så længe de sidder på bagsædet med sikkerhedssele. Er barnet under 3 år, er der ikke mulighed for dispensation, for de skal nemlig altid spændes fast i sikkerhedsudstyr, medmindre det er i en taxa. Hvis du skal have et ekstra barn med i bilen uden ekstra sikkerhedsudstyr til dette barn, skal dit eget barn spændes fast i sikkerhedsudstyret. Hvis du ikke overholder dette, kan du få et klip i kørekortet og en bøde. Derfor er det vigtigt, at sikkerhedsudstyr altid følger med barnet – hvad enten du skal køre med et ekstra barn eller dit barn skal køre med andre. Vær desuden opmærksom på, at der kan være andre regler i andre lande, hvis I skal på kør-selv-ferie eller leje bil i udlandet.

Andre gode råd til børn i bilen

Inden du kører afsted, skal du selvfølgelig altid tjekke, at autostolen og barnet er spændt korrekt og forsvarligt fast. Selen skal være stram, men ikke for stram. En god tommelfingerregel er, at der skal være plads til en flad hånd mellem barnet og selen. Lær desuden barnet, at det kun er de voksne, der må åbne og lukke selen, så de ikke pludselig åbner den under kørslen. Når der er børn i bilen, kan de også have for vane at kræve opmærksomhed med spørgsmål eller uro, som nogle gange kan forstyrre føreren. Hvis dette sker, er det vigtigt, at du kører ind til siden, så sikkerheden ikke kompromitteres. Sidst men ikke mindst må man aldrig lade et barn sidde uden opsyn i en barnestol, da det kan komme til skade eller blive kvalt. Af samme grund – og fordi det kan være umenneskeligt varmt eller koldt – fraråder vi også, at du lader dit barn sidde alene i en bil uden opsyn.

Hvad er den bedste familiebil?

Når man er en familie, er det praktisk at have en bil til at fragte børn, kæledyr, bedsteforældre og udstyr rundt på en nem og bekvem måde. Stationcars er en af de mest populære kategorier og kommer i stort set alle størrelser, priser og designs, og derfor vil I med stor sandsynlighed altid kunne finde en stationcar, der matcher jeres behov og krav. Vores rummelige, børnevenlige og sikre favoritter inden for stationcar-kategorien er Skoda OctaviaFord Mondeo og Peugeot 508. Har du brug for en familiebil med ekstra plads og fokus på fleksibilitet, er MPV'en det perfekte valg. Favoritterne er bl.a. Peugeot 5008,  VW Touran og Citroën Grand C4 Picasso.

Brug for vejledning?

Hvis du og din familie har brug for mere information og vejledning, er I altid velkomne til at give os et kald eller sende os en e-mail.

I er selvfølgelig også velkomne til at besøge os i vores showrooms i Taastrup og Fredericia, hvor I kan prøvekøre vores biler og få personlig vejledning af vores kompetente salgskonsulenter.

Sidst opdateret: 30. september 2022